FAQ

Jag är nybörjare och vet inte riktigt vad jag vill med mitt skrivande / har aldrig skrivit något förut, kan jag gå den här kursen?

Ja! Vi ger många tips på hur man kan komma igång, och skrivövningarna fungerar ofta som igångsättare. Lektionerna ger grundläggande kunskaper inom de viktigaste delarna av skrivandet, som dramaturgi, att skapa karaktärer och gestaltning. Många av våra deltagare är just nybörjare, och alla har olika anledningar till att vilja ge sig tid att skriva.

Jag har gett ut flera böcker tidigare och är en etablerad författare, är den här kursen även för mig?

Ja! Vi har haft flera redan utgivna författare som nöjda deltagare på våra skrivresor. Det tillför så mycket att träffa andra skrivande människor, dela erfarenheter och få nya infallsvinklar i detta annars ganska ensamma yrke. Flera av våra deltagare har sagt att de gett kursen till sig själva för att belöna sig själva och ”ge något tillbaka” till sitt skrivande.

Kan jag dra av för kursen i mitt företag?

Ja! Om du har ett företag eller enskild firma där du på något sätt sysslar med skrivande, kan du dra av för hela kursavgiften i ditt företag.

Jag vill ägna mig åt ett och samma projekt under hela skrivresan, är alla skrivövningarna obligatoriska?
Jag behöver mycket egentid, hur mycket måste man vara med?
Jag är inte redo att läsa upp mina texter för andra, måste jag det?

Vi erbjuder skrivövningar, seminarier, gruppaktiviteter, föreläsningar och kamratrespons, men ALLT är frivilligt. Gå på en föreläsning på morgonen men ägna resten av dagen åt skrivandet, om du vill! Dra dig undan om du vill ha tid för dig själv, gå iväg ett gäng och bada, eller delta i samtliga aktiviteter om det lockar dig. Ta russinen ur vår kaka – kursen är till för dig!

Kurserna är ju jämt fullbokade, hur kommer man med??

Vi är förstås väldigt glada över att skrivlägren blir fullbokade så snabbt, men inser att det är ett problem för den som försöker komma med. Vi släpper bokningen först till dem som anmält sig till vår intresselista, och en vecka senare gör vi det offentligt. Våra senaste grundkurser har blivit fullbokade på under en timme, vilket innebar att endast personer på intresselistan fick en ordinarie plats. Steg ett är alltså att anmäla sig till intresselistan. Steg två är att vara snabb att anmäla sig när mejlet med bokningsinformationen kommer.

Det finns dock en möjlighet att komma med, även om man är sent ute. På varje läger finns det nästan alltid någon som tvingas hoppa av på grund av t.ex. sjukdom, och då öppnar vi för dem som kommit med som reserv. Ju mer flexibel man är nära kursdatum, desto större chans är det att man kan få en plats även om man kommit som sen reserv. Vi har exempel på deltagare som stått långt ner på reservlistan och hoppat på kursen (och tåget till Stockholm) bara en dag före kursstart.

Hur funkar det om man anmäler sig men i ett senare skede måste boka av?

Den som anmäler sig och får en plats på lägret bekräftar sin bokning med en anmälningsavgift på 4 000 kronor, som inte är återbetalningsbar. Resterande kursavgift går att få tillbaka fram till ungefär en månad före kursstart om man behöver avboka. När man anmäler sig får man ett mejl med alla villkor, och kan ta ställning till dem innan man bekräftar sin plats genom att betala in anmälningsavgiften.

Vad är grejen med hunden?

Hunden heter Bobbi och är Mians hund. Ibland stannar Bobbi i stan med en hundvakt, men det händer att hon följer med på skrivresorna och får mycket kärlek av de deltagare som älskar hundar. I de fall vi har allergiker eller hundrädda deltagare ser vi till att ingen får obehag av detta – alla ska må bra! (Två hundrädda deltagare säger sig även ha blivit ”botade” av Bobbis charm och vänliga sätt!) Mycket allergiska personer bör dock vara medvetna om att hundar får vistas i de allmänna utrymmena (men inte i sovrummen).

Hur är tillgängligheten?

På Svartsö Skärgårdshotell och vandrarhem finns ramper till samtliga lokaler. Vägarna på Svartsö är mestadels grusvägar. Vid de tillfällen då vi lånar vandrarhemmets cyklar finns möjlighet att åka med i bil. Seminarierna försöker vi anpassa efter deltagarna så långt vi med våra begränsade kunskaper kan (det är till exempel endast kocken Petra som kan teckenspråk, och hon lagar ju oftast mat). Vi har röstförstärkare som vi använder under seminarierna utomhus, och även inomhus om så önskas av deltagarna. Under kursen är det bara vi på kursen som bor på vandrarhemmet, så inga utomstående kommer att störa oss. Den som behöver gå undan ibland för att ta igen sig är självklart fri att göra det.

Går det att få specialkost?

Om du har speciella matrestriktioner vill vår kock veta det i god tid före kursen. Då brukar det mesta gå att ordna. Vid anmälan får du ett informationsmejl med bland annat kontaktuppgifter till henne. All mat som lagas av kocken på denna kurs är kött- och fiskfri.

Jag vill så gärna åka, men har bara inte råd! Finns det något sätt?

Flera av våra tidigare deltagare har lyckats få stipendium eller fortbildningsbidrag för att gå vår kurs. Exempelvis har en svensklärare fått betald ledighet samt resan betald av sin arbetsgivare som fortbildning, och en journalist har fått bidrag av Journalistförbundet. Tänk efter vad du vill med kursen, och vilka stiftelser eller föreningar som skulle se ett värde i detta! Vissa stipendier är lättare att få när man söker dem för ett specifikt syfte (att gå denna kurs) och kanske även med ett specifikt mål (att skriva en viss text). Vi letar aktivt efter fler metoder att finansiera sin medverkan, för vi gillar inte heller att vissa måste avstå av ekonomiska skäl.

Jag har redan gått en kurs hos er och vill komma på en till, men datumen för grundkursen passar mig bättre än datumen för fortsättningskursen. Kan jag gå en grundkurs en gång till?

Ja, flera deltagare har gått flera av våra grundkurser! På ett sätt är varje kurs ny, även om vi har samma teman i varje grundkurs. Det är ju deltagarna som gör kursen, och diskussionerna blir aldrig precis likadana. Dessutom utvecklas man som skribent, och man kan få ut något helt annat av dramaturgilektionen den andra gången än vad man fick första gången.

Jag har inte gått någon kurs hos er men vill gärna gå fortsättningskursen, går det?

Tyvärr inte! Fortsättningskursen är exklusivt tillgänglig endast för dem som tidigare gått en kurs hos oss. Det beror inte på faktainnehållet i kurserna, utan på att vi månar om återträffskänslan i fortsättningskursen. Grundkursen kan man alltså gå även om man redan gått den förut. Fortsättningskurserna är endast till för den som redan har gått (minst) en grundkurs.

Jag fattar inte, är det ett läger, en resa eller en kurs?

Det är allt detta! Du reser till Svartsö från Stockholm med en skärgårdsbåt tillsammans med ledare och andra kursdeltagare. Sedan bor vi tillsammans på Svartsö vandrarhem och skärgårdshotell (i tvåbäddsrum eller singelrum), delar måltider, kursinnehåll och fritidsaktiviteter. Kursen är våra seminarier, föreläsningar, kamratrespons och skrivövningar. Men gemenskapen som uppstår när vi lever, äter och gör saker tillsammans gör upplevelsen större. Som en av våra deltagare sa: Det här är mer än en kurs, det är ett vuxenkollo!

Får jag ta med mitt barn/min hund?

Tyvärr inte. Både barn och hundar kan, hur gulliga de än är, distrahera eller störa andra deltagare, varav många går kursen just för att ta en paus från familjelivet. Mians hund Bobbi är den enda hund som ibland, av nöd, kan få följa med. (Se hundfrågan längre upp.)

Hur mycket kostar det som inte ingår i kursavgiften?

Resan till Svartsö från Stockholm kostar cirka 150 kr, enkel resa. Räkna alltså med 300 kr tur och retur.

Tillvalet ”singelrum” kostar 1000 kr. Väljer du detta, garanteras du eget rum.

Tillvalet ”dusch på rummet” kostar 400 kr. Väljer du detta, garanteras du dusch på rummet. Till de övriga rummen hör gemensamma duschar, men samtliga rum är utrustade med toalett och handfat.

Tillvalet ”extra bekvämlighet” kostar 900 kr. Väljer du detta, kommer du till färdigbäddad säng, får bland annat hygienartiklar på rummet och behöver inte göra någon avresestädning.

Middagen på restaurang har olika priser beroende på vilken mat du väljer. Som det brukar vara på restaurang, alltså.

Vi har inte fokus på alkohol under våra kurser, men bjuder på en välkomstdrink (finns både med och utan alkohol). Utöver detta går det att köpa vin och öl på plats för den som vill.

Vissa frivilliga tillvalsaktiviteter kan kosta pengar, om det inte är vi själva som är arrangörer.

Fick du inte svar på din fråga? Skicka den till oss!

Klicka här för att gå direkt till kursanmälan!

kontakt: mianochsara@gmail.com